Republica Moldova vrea în NATO. Rusia o amenință pe Maia Sandu
Războiul din Ucraina determină Republica Moldova să se gândească dacă trebuie să renunțe la neutralitate consacrată prin Constituție și să adere la o alianță militară „mai mare”. Aluziile președintei Maia Sandu despre apropierea de NATO au înfuriat Rusia, care a și lansat amenințări pentru Chișinău.
Republica Moldova se gândește să adere la NATO
Întrebată despre o potențială aderare la NATO a Rep. Moldova, președinta Maia Sandu a spus, într-un interviu pentru Politico, că țara sa încă analizează următorul pas și dacă va fi nevoie să modifice Constituția pentru a se alătura alianței occidentale.
„Acum există o discuție serioasă…despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a declarat ea. „Și dacă ajungem, la un moment dat, ca națiune, la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a explicat Maia Sandu.
Afirmațiile Maiei Sandu au deranjat Rusia
În răspunsul său, liderul de la Chișinău a avut grijă să nu menționeze NATO, o alianță miltară blamată constant de președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Republicii Moldova.
După aceste declarații îndrăznețe, senatorul rus Andrii Klimov a întrebat dacă președintele moldovean este pregătit să repete „politica suicidară” a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.
„Este doamna Sandu atât de indiferentă față de moldoveni și atât de dependentă de Washington și de slugile sale europene, încât este gata să repete politica sinucigașă a unor trădători naționali din Ucraina vecină precum Poroșenko și Zelenski?!”, a reacționat Klimov.
Chișinăul cooperează cu alianța militară occidentală
Deși Moldova nu face parte din NATO, Republica este în strânsă cooperare cu Organizația Nord-Atlantică și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de alianță în Kosovo.
Cu toate că liderii NATO și-au arătat sprijinul pentru o eventuală aderare a Rep. Moldova, calculul militar devine din ce în ce mai presant. Acest vecin al Ucrainei s-a trezit periculos de aproape de conflictul care a început în urmă cu aproape un an, la ordinul lui Putin.
Guvernul de la Chișinău trebuie să facă un dans delicat: să rămână fidel traiectoriei pro-occidentale și UE, dar să nu supere Rusia până la punctul în care ar putea folosi forța militară.
Constituția țării ar putea fi schimbată
În repetate rânduri, Moscova a avertizat Moldova despre cooperarea militară cu Occidentul, considerând fostul stat sovietic sub sfera sa de influență. Dar Maia Sandu respinge orice percepție potrivit căreia efortul Republicii de a-și consolida apărarea (fie prin creșterea capacității militare proprii, fie prin construirea de relații mai strânse cu alți aliați) reprezintă o provocare. Federația Rusă, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul.
„Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi. Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a afirmat ea.